Hayata ve Mutfağa Dair Herşey

YOĞURT MAYALAMA

Sağlıklı, daha lezzetli ve en önemlisi de katkısız evde miss gibi yoğurt yapmaya ne dersiniz ?

Evde yoğurdum güzel olmuyor, tutmuyor veya ekşi oluyor ben de hazır yoğurt alıyorum diyebilirsiniz. Ancak evde yoğurt yapmanın püf noktalarını kısaca sizinle paylaştığımda eminim artık katkı maddeleri ile yapılmış yoğurdu almak yerine miss gibi evinizde yoğurdunuzu yapacak, sevdiklerinize güvenle yoğurt yedireceksiniz.

Resmi tıklayarak videolu tarife ulaşabilirsiniz.

• Evde yoğurt yapmak için eğer imkanınız varsa güvendiğiniz kişilerden veya şarküteri mağazalarından işlem görmemiş, paketlenmemiş sütleri tercih edin.

Ev yapımı yoğurt

• Aldığınız süt kaynadıktan sonra, 5-10 dakika daha kısık ateşte fazladan kaynatın.

** Sütü pişirme ve kaynatma sırasında süt taşı kullanıyorum.  Çok büyük bir kolaylık. Sizlere de tavsiye ederim. Züccaciye mağazalarından bulabilirsiniz.

• Sütü mayalanma sıcaklığına gelene kadar soğumasını bekleyin ve bekleme sırasında bir kaşık veya kepçe yardımıyla ara ara havalandırma yapabilirsiniz.

• Sütünüzün mayalanma sıcaklığına gelmesini beklerken, yoğurdu mayalayacağınız kapları ve onları koyacağınız yerleri mutlaka öncesinde hazırlayın.

Ev Yapımı yoğurt

• Sütün mayalanma sıcaklığı 42-45 derecedir. Birçok kimsenin mutfak termometresi yoktur ya da benim gibi termometresi olanların da birçoğu kullanmaya üşeniyor olabilir 🙂

Sütün sıcaklığı 45 derece olsun, ben de yoğurt mayalayayım diyen var mıdır  bilmiyorum ama ben size en doğal yöntem serçe parmağı ile nasıl mayalanır onu anlatayım 🙂

İlk yoğurt mayalama yapacaklar için zor gibi görünse de inanın belli bir zaman sonra otomatiğe bağlayıp çok rahat bir şekilde mayalama yapacaksınız.

• Süte serçe parmağınızı daldırın. Süt, parmağınızı yakmıyor fakat sıcaklığı parmağınızı ısırıyorsa (Serçe parmağınızla sıcaklığı hissediyorsanız ) mayalanma seviyesine gelmiştir.

*** Mayalanma sıcaklığı çok önemlidir. Eğer sütünüz fazla sıcak olursa yoğurdunuz ekşi olur, sütünüz soğuk olursa yoğurdunuz tutmaz.

** İlk defa yoğurt mayalama yapıyorsanız sütünüz biraz sıcak olsun ki siz bu karıştırma sırasında (oyalanma süresinde) sütünüzün sıcaklığı fazla soğumak yerine tam kıvama gelebilsin.

Ev yapımı yoğurt

• Yoğurt mayalamak için çoğunlukla süzme yoğurt kullanıyorum. Evinizde yoksa kase yoğurdu da kullanabilirsiniz.

• 1 kilo süt için 1 yemek kaşığı yoğurt kullanıyorum.

• Bir kaba mayalanacak sütten yaklaşık 1 su bardağı süt, 1 fiske tuz, 1 çay kaşığı şeker ve  1 yemek kaşığı yoğurdu alıp karıştırın. Pürüzsüz ayran kıvamına gelen sütü, esas süt kabına aktarıp tekrar güzelce karıştırın.

** Yoğurdu mayalamak için istediğiniz kabı kullanabilirsiniz.

** Yoğurdu mayalamak için farklı yerler kullanabilirsiniz.

• Kışın soğuk fırında yoğurt yapmak biraz zor olabilir. Bundan dolayı fırını 50 dereceye gelene kadar ısıtabilir veya  yoğurt yapma konumuna getirerek yoğurdunuzu yapabilirsiniz.  3-4 saatte yoğurdunuz olacaktır.

“-Mutfağım kışın da çok sıcak” diyorsanız , soğuk fırında (fırını hiç yakmadan ) gönül rahatlığı ile yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

• Soğuk fırında mayalanma süresi 5 saattir.

• Yoğurdu cam ve tek porsiyonluk kaplara yapıyorum. Fırına yerleştirdiğim zaman kapaklarını tam kapatmadan sadece üzerine koyuyorum.

• Fırında mayalamak istemiyorsanız, annelerimiz gibi sarıp sarmalayarak da yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

• Alt tabana kalın battaniye türü bir bez serin. Yoğurt kaplarını yerleştirip tekrar üzerini kalın bir örtü ile örtün.

• Bu sarma yöntemi ile de yoğurt mayalama 5 saattir.

Yoğurdunuz mayalandıktan hemen sonra tüketmeyin. Mayalanma süresi bitince kapaklarını tam kapatıp, buzdolabına yerleştirin. En az 1 gece buzdolabında dinlendirin.

Yoğurdun tam olgunlaşabilmesi için mutlaka 1 gün bekleyin. Ertesi gün yoğurdunuz, tam lezzetinde  yenilebilir hale gelecektir.

YOĞURDUNUZ  OLMADI MI?

 Yoğurdunuz hala sulu  🙁 Eyvah ŞİMDİ ne yapacaksınız?

Yoğurdun olmaması sadece ilk  yapanlar için değil, herkesin başına gelebilir.

Kullanılan süt , kullanılan maya, ortamın sıcaklığı gibi birçok etken yoğurdun olmamasına etken olabilir.

Bu yazıyı yazmadan önce benim de başıma geldi . Yoğurdumu mayaladım ve soğuk fırına yerleştirdim. Yoğurtların olduğundan öyle eminim ki 5 saat sonrasında kuplarımın kapaklarını kapatıp hemen buzdolabına yerleştirdim. Sabah hamur mayalamak için yoğurt lazım oldu. Tabii tek porsiyonluk yoğurtlarımdan  hemen bir tanesini açtım. Yoğurt yerine sulu sulu bir karışım ile göz göze geldik 🙁 O açtığım sulu yoğurt karışımını hamurda kullandım. Ama yemek için diğerleri ne olacaktı ?

Olmayan yoğurtlarımı buzdolabından çıkardım. Kapaklarını açtım. Yaklaşık 10 dakika buzdolabından çıkardıktan sonra bekleyip soğuk fırına yerleştirdim. Fırını 50 dereceye getirdim. Yarım saat 50 derecede durduktan sonra fırının derecesini 65- 70 dereceye çıkardım. Yarım saatte 70 derecede bekledi. Fırını kapattım. 20 dakika sonra yoğurtlarımın kapaklarını kapatıp tekrar buzdolabına koydum. Yoğurtlarım sonunda olmuştu.

Aklınıza “- yoğurtlar ekşimiş mi ?”sorusu gelebilir. Hayır asla ekşime olmadı. Yine yoğurtlarım kaymak gibiydi 🙂

Belki ilk baktığınızda çok uzun ve karışık bir yazı gibi gelebilir . Hatta yoğurt yapmak ne kadar zor, diyebilirsiniz.

Sakın öyle düşünmeyin. Yoğurt yapmayı her yönüyle sizinle paylaştım. Bir kere denedikten sonra ne kadar kolay olduğunu görünce siz bile şaşıracaksınız.

Bu lezzetten kendiniz mahrum bırakmayın .

1 kilo süt ile Yoğurt mayalama için gerekli olan malzemeler

• 1 kilo süt

• 1 yemek kaşığı yoğurt

** Ben süzme yoğurt kullanıyorum

• 1 fiske tuz

• 1 çay kaşığı şeker

Nice sağlıklı güzel günler sizinle olsun 🙂

Nohut ile yoğurt mayalama için Burayı tıklayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir