Her Kalbe Giden Farklı Tarifler Burada

GALETA (GRİSSİNİ )

galeta (grissini ) kaynana sopası tarifi (videolu tarif)

İnternette gezinirken kaynana sopası olarak görüp hayretle bu neymiş diye bakmıştım. Meğerse acıkınca açlığımızı bastıran, kıtır kıtır veya çayımıza batırarak yediğimiz atıştırmalık galetanın ta kendisiymiş 🙂

Resmi tıklayarak videolu tarife ulaşabilirsiniz.

Başlığı atarken kaynana sopası tarifi mi yoksa  galeta (grissini ) tarifi mi yazsam diye düşünmedim desem yalan olur 🙂

Kaynana sopası veya diğer ismiyle galeta 🙂 aslında ekmek hamuruyla yapılan, kolay kolay bayatlamayan, kıtır kıtır sert yapısıyla çay saatlerinde, kahvaltılarda ya da günün her hangi bir saatinde açlığı bastırmak için yenilen bir atıştırmalık gevrektir.

galeta (grissini)

Galetayı hamur yoğurabilen herkes evde kolayca yapabilir. Galetayı (grissini ) evimizde olan beyaz un ile yapabildiğimiz gibi arpa unu, siyez unu, kepekli un, yulaf unu, tam buğday unu gibi farklı unlar kullanarak hazırlamanız mümkün.

Galeta hamurunun içine ay çekirdeği, haşhaş, ceviz , susam, çörek otu, kenevir ekleyebilirsiniz.

Galeta yaparken dikkat edilecek en önemli nokta fırınlanmasıdır. İlk pişirmede galetanın dış kısmı pişse de iç kısmı hala yumuşak olacaktır. Galetanın iç kısmının da tamamen pişip, suyunu çekmesi, kıtırlık kazanması için ikinci kez tekrar fırınlamayı ihmal etmeyin.

Size vereceğim reçete ile üç fırın tepsisi galeta çıkacaktır. İkinci fırınlanma için galetaların hepsini bir tepside toplayıp, fırın sıcaklığını  150-160 dereceye getirerek 5-10 dakika daha galetalarınızı fırınlamanız gerekebilir. İkinci kez fırınlama sonrasında iç kısmına bakın. Yumuşak değilse fırını kapatabilirsiniz. Hatta sıcak fırında (fırını kapattıktan sonra ) galetalarını bekletebilirsiniz. Sıcak fırında bekletmek galetaların içini daha da iyi kurumasını sağlayacaktır.

** Bu sırada kontrolü elden bırakmayın. Gözünüz fırında olsun. Ne kadar fırınınız kapalı da olsa, fırın sıcaklığı galetalarınızın fazla kızarmasına veya yanmasına sebep olabilir. Buna izin vermeyin.

Uzun süre bayatlamadan kalabilen galetalarınızı serin bir yerde saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.

Galeta, çay ile beraber yenilebildiği gibi ben en çok bir peynir ile yemeyi seviyorum. Hatta üzerine tereyağı sürüp yediğim bile olmuştur 🙂 Diyette değilseniz ve tereyağını seviyorsanız harika oluyor mutlaka deneyin dedikten sonra haydi tarife bir göz atalım.

galeta (grissini )

GALETA İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

• 1 su bardağı ılık su

• 1 su bardağı ılık süt

** Süt yerine su da kullanabilirsiniz.

• 1 adet instant maya

• 1.5 yemek kaşığı şeker

• 1 tatlı kaşığı tuz

• Yarım çay bardağı sıvıyağ

• 1 su bardağı siyez unu

** Siyez unu kullanmadan direk evinizde olan un ile de hamurunuzu yoğurabilirsiniz.

• 4.5 su bardağı un

** Siyez unu kullanmadığınız zaman, kullanacağınız un miktarı biraz fazla olabilir. Unu kontrollü olarak ekleyerek hamurunuzu yoğurabilirsiniz.

Not: Siyez unu yerine arpa unu, kepekli un, tam buğday unu gibi farklı unlar kullanabilirsiniz.

ÜZERİ İÇİN

• 2 yemek kaşığı süt

• Susam, ayçekirdeği gibi kullanmak istediğiniz herhangi bir tohum

GALETA  (GRİSSİNİ ) TARİFİ

** Elinizden çıkan yumuşacık bir hamur olacak.

** İkinci kez fırınladıktan sonra fırın kapatıp, sıcak fırında galetaları bekletebilirsiniz. Arada kontrol etmeyi unutmayın. Sıcaklık ile galetalarınız yanmasın.

Hepsi bu kadar galetalarınız hazır.

Şimdiden deneyecek olanlara afiyetler olsun 🙂