Her Kalbe Giden Farklı Tarifler Burada

KÖY KAZI NASIL PİŞİRİLİR

Yediğim en lezzetli tavuk etlerinden biriydi. Aslına bakılırsa tavuk eti demek kaz etine haksızlık olur. Çiğ görüntüsü tavuğa benzese de piştikten sonra rengi daha pembemsi bir et halini alıyor.

Resmi tıklayarak videolu tarife ulaşabilirsiniz.

Tavuk etine göre daha büyük ve yağlı olan köy kazının fiyatı, ağırlığına göre değişiklik gösterip 150-200 tl civarında satılıyor.

Kaz etlerinin tam olgunlaştığı ve yenilebilir olduğu dönem kış mevsimi olduğu için satışı da çoğunlukta kışın yapılmaktadır.

Kazlar kümeslerde değilde açık alanlarda beslendikleri için etleri oldukça lezzetlidir ve besleyicidir. Etleri ve yağları tam bir sağlık deposudur.

Düşük yağ ve kollestrol içeriği bakımından sağlıklı bir et olan kaz etini, yağını ve suyunu farklı yemeklerde kullanmak mümkün. Hatta kaz ciğeri lüks restoranların menülerinde yer alacak kadar değerli bir besindir.

Yüksek proteine sahip olan kaz etinin insan sağlığına birçok faydaları var. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde tam bir ecza deposu desek yalan olmaz.

Kaz etinin lezzeti ile beraber derisi de kalın ve yağlıdır. Güzelce kızartıldığında yemelere doyulmaz bir lezzete dönüşmektedir. Davet sofralarına yakışan tam bir ziyafet yemeğidir.

İlk kaz deneyimim, eşimin bir öğrencisinin Kars’ tan tuzlanmış getirdiği kaz ile olmuştu. Hatta ilk tarif videosunu çekerken kaz etinin lezzetinden emin bile değildim.

Ailecek tadını çok sevdik. Hani böyle zevkine çerez yersiniz ve bu sizi mutlu eder ya Kars kazı tam anlamıyla buydu ve çok lezzetliydi.

Köy kazını da aldığımızda nasıl olsa kars kazı ile aynı lezzettedir deyip buradan paylaşım yapmayıp sadece tarif videosu paylaşacaktım.

Ama köy kazı da en az Kars kazı kadar lezzetli olunca haksızlık etmeyip bir yazı da köy kazı için yazmaya karar verdim.

Köy kazını aldığımızda tüyleri temizlenmiş ve kanlı haldeydi ve işlemlere en başından başlayarak sizlerle paylaşmak istedim.

Eminim sizler içinde faydalı bir yazı olur.

TARİF İÇİN ÖNEMLİ PÜF NOKTALARI

** Kars kazı düdüklü tencerede yaklaşık 40-50 dakikada pişerken, köy kazı düdüklü tencerede 1 buçuk saatte pişiyor. Kaz etinin pişme süresi, kullandığınız düdüklü tencereye göre 15-20 dakikalık değişim gösterebilir.

** Köy kazını pişirmek için düdüklü tencere yerine normal tencerede kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın ki pişirme süresi en az iki katına çıkacaktır.

** Köy tavuğu veya köy kazı pişirme işlemlerine geçmeden önce mutlaka temizleme, ütme  ve tuzda bekletme işlemlerini yapmayı unutmayın. Uzaktan bakıldığında gereksiz gibi görünsede, pişen tavuğunuz ve kazınızın tadının ne kadar lezzetli olacağına şahitlik edeceksiniz.

** Köy kazınızı tuzlamak için kaya tuzu kullanmanızı tavsiye ederim. Etin üzerinde hemen erimeden yavaş yavaş ete nüfus edecek ve lezzetlendirecektir.

** Köy tavuğunu veya köy kazını (fırında kızartmak için bütün tavuk etlerini)fırında nar gibi kızarması için mayonezli sosu kullanmayı unutmayın.

** Bu sosu kullanırken dikkat edilecek nokta, derinin üzerine ince bir tabaka halinde sürmek gerekiyor. Aksi takdirde tam kızarmayınca sos derinin üzerinde kalır. Bu istenmeyen bir durumdur.

** Köy kazının kızarması için fırına sürmeden önce fırının ısındığından emin olun. Bu sıcaklık çok önemlidir. Eğe fırınınız tam ısınmadan kazı fırına sürerseniz eti kızarmak yerine kurur ve bu durum yaptığınız bütün emeklerin boşa gitmesine sebep olur.

** Köy kazı veya köy tavuğunun haşlama suyu çok kıymetlidir. Haşlama suyunu tek kullanımlık poşetlere ayırıp, derin dondurucuda muhafaza etmeyi unutmayın.

** Köy kazının yağını ve haşlama suyunu yemeklerinizde, çorbalarınızda, pilavlarınızda kullanabilirsiniz.

Köy kazı

KÖY KAZI PİŞİRMEK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

• Yarım limon suyu

** Limon suyu azsa 1 limon kullanabilirsiniz.

• Yarım su bardağı kaya tuzu

• 1 küçük havuç

• 1 çay kaşığı tane karabiber

• 3-4 adet defne yaprağı

KAZI FIRINDA KIZARTMAK İÇİN

• Yarım tatlı kaşığı domates salçası

• Yarım tatlı kaşığı mayonez

• 3-4 yemek kaşığı kazın kendi yağı veya suyu

Köy Kazı

KÖY KAZI NASIL PİŞİRİLİR TARİFİ

KÖY KAZI ÜTME ve TEMİZLEME

** Kazdan çıkan yağı, kazı haşlama sırasında tencereye koymayı unutmayın.

** Bu ütme sayesinde görünen görünmeyen tüyler veya tüycükler gidecektir.

KÖY KAZININ TUZLANMASI

** Köy kazının derisi kalın ve yağlı olduğu için elinizde açamaz veya kaldıramazsanız bir bıçak yardımıyla derisini kaldırıp tuzlama yapın.

** Tabanında hafif kanlı suyu birikebilir. Önemli değil.

** Gerekli görürseniz tuzunu bırakması için suyunu iki kere değiştirebilirsiniz.

Artık kazımız pişmeye hazır .

KÖY KAZININ PİŞİRİLMESİ

** Tuzlanmış kaz olduğu için tuz ilavesi yapmayın.

** Köy kazının düdüklü tencerede pişme süresi kullanılan tencereye göre değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı pişme süresi için 1.5-2 saati gözden çıkarın.

Köy kazınız pişerken sizde farklı sevdiğiniz pilavlar pişirebilirsiniz.

BADEMLİ FISTIKLI TEL ŞEHRİYELİ PİLAV tarifi için buraya tıklayın.

PİŞEN KÖY KAZININ FIRINDA KIZARMASI

Salma Pilav tarifi için resmi tıklayın.

Şimdiden deneyecek olanlara afiyetler olsun 🙂